Vandaag de dag zijn er veel verschillende lenzen waar je uit kunt kiezen. Vroeger was dit anders en kocht je een paar contactlenzen waar je het minstens enkele maanden mee moest doen. De lens met de meest korte draagtijd is de daglens. Daglenzen beschikken over een aantal kenmerken die de lens minder schadelijk maken voor je ogen. Zijn jouw ogen geschikt voor het dragen van daglenzen dan is dit zeker aan te bevelen. Overige eigenschappen van de daglens staan hieronder verder beschreven.

Dagelijks vervangen

Het meest kenmerkende van de daglens is dat deze dagelijks wordt vervangen door een nieuw paar. Je hoeft de lens dus niet dagelijks te reinigen aangezien je elke dag een nieuw, schoon paar in doet. Hiermee voorkom je een slechte hygiëne en verklein je de kans op infecties.

Snelle gewenning

Als grootste voordeel van daglenzen wordt door gebruikers veelal de snelle gewenning genoemd. De lens is niet erg gevoelig voor stof en blijft doorgaans goed op het oog zitten. Veel sporters kiezen dan ook vaak voor het gebruik van daglenzen.

Zuurstofdoorlatend

Daglenzen zijn zuurstofdoorlatend en alle zuurstofdoorlatende lenzen hebben als prettige eigenschap dat de voedingsstoffen tussen het hoornvlies en traanvocht optimaal kunnen worden uitgewisseld. Mede hierdoor zullen je ogen bij het dragen van daglenzen minder snel vermoeid en geïrriteerd raken.

Tijdsbesparing

Daarnaast bespaart het gebruik van daglenzen je tijd ten opzichte van het gebruik van andere lenzen. ’s Avonds hoef je niks te reinigen en aangezien er helemaal geen vloeistof aan te pas hoeft te komen biedt het ook meteen een oplossing voor mensen met een allergie tegen lenzenvloeistof.

Nadelen

Een nadeel van het materiaal waar een daglens van is gemaakt kan zijn dat de lens naast het traanvocht van het oog ook andere stoffen als vetten en eiwitten bindt. Hierdoor zal de lens sneller vervuilen. Daglenzen zijn over het algemeen ook iets prijziger. Vergelijk op lenzenvergelijker.nl eenvoudig waar je het voordeligst uit bent.